Mákos és kakaós kalács


Előkészítés
15 perc
Elkészítés teljes ideje
135 perc
Nehézség

Kategória
  • Ünnepi fogások
  • Desszertek

Hozzávalók

Hozzávalók
 
Adag

  • 50 dkg
    PENNY finomliszt
  • 5 darab
    PENNY tojás
  • 18 dkg
    Porcukor
  • 4 dkg
    PENNY sütőpor
  • 2 dl
    Sissy habtejszín
  • 16 dkg
    Sissy teavaj
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál
    Mrs. Baker holland kakaópor
  • 2 ml
    Rumaroma
  • 1 teáskanál
    PENNY fahéj
  • 8 dkg
    PENNY darált mák
  • 5 dkg
    PENNY mazsola
  • 0.5 darab
    Alma reszelve
  • 0.5 darab
    Citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál
    Gyümölcsöskert baracklekvár
  • 8 dkg
    PENNY kristálycukor

Előkészítés

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Először elkészítjük a mákos tölteléket, ez csak néhány perc. Egy kis lábasban kb. 2-2,5 dl vizet, a cukrot és a mazsolát nagy lángonsűrűre forraljuk.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Közben egy tálba szitáljuk - lustaság esetén öntjük a lisztet. Csinálunk a közepén egy mélyedést, amibe beletesszük a sót, cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és annyi langyos tejszínt öntünk rá, hogy a fészekből ne csorduljon ki.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Visszatérünk a lábashoz: lehúzzuk a szirupot a tűzről, majd beleöntjük a mákot, és elkeverjük. Hozzáadjuk a lekvárt, a lereszelt, kinyomkodott almátés a reszelt citromhéjat. Ha hűlés közben elkezdene keményedni a cukros sziruptól (ha esetleg jobban elfőztük belőle a vizet), kevés víz hozzáadásával krémesre keverhetjük újra. Félretesszük.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Ekkorra az élesztő felfutott a tálban, elkezdjük összedolgozni úgy, hogy előtte hozzáöntjük az olvasztott vajat és hozzáadjuk a tojássárgákat. Lágy tésztát kell kapnunk, csak szükség esetén öntsük bele az összes tejszínt, vagy adjunk még hozzá tejet.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Pár percig dagasszuk, majd belangyosított sütőbe tesszük lefedve fél órára.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Közben elkészítjük a kakaós tölteléket is. (Vagy megcserélhetjük, készíthetjük most a mákosat és először a kakaóst.) Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, aporcukrot, a kakaót, összekeverjük a fahéjjal, a rumaromával, és eztis félretesszükhűlni.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Ha a tészta kétszeresére kelt, kivesszük a sütőből, kiborítjuk, átgyúrjuk, és két egyenlő részre osztjuk. Mindkét felet aztán újabb 3 részre. Fogunk egy cipót, és hosszúra sodorjuk, majd kinyújtjuk laposra és viszonylag szélesre. Ezt megkenjük a mákoskrém egyharmadával. Feltekerjük, mint egy hosszú szivart. Félretesszük. Ezt megismételjük a maradék két gombóccal is. Hakészen vannak a megtöltött rudak, összefonjuk őket, és tepsibe helyezzük, vagy sütőformába.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Ugyanezt megismételjük a másik három gombóccal,ebbe a kakaós krém kerül.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Megkenjük őket 1 felvert tojássárgájával, 20 percig még kelesztjük, majd újabb 20 perc alatt pirulásig sütjük.

Hasonló receptek