Egészben sült karaj gyökérzöldségekkel és aszalványokkal


Előkészítés
30 perc
Elkészítés teljes ideje
200 perc
Nehézség

Kategória
  • PENNY Séf
  • Házias receptek
  • Ünnepi finomságok
  • Főétel

Hozzávalók

Hozzávalók
 
Adag

Egészben sült karaj
1 darab
Kedvenc hentese egész karaj
1 csipet
PENNY morzsolt rozmaring
1 csipet
PENNY morzsolt kakukkfű
1 csomag
Karát kockázott bacon
1 evőkanál
Dárdás setészsír
1 evőkanál
Czifra mustár
1 evőkanál
PENNY akácméz
1 evőkanál
San Fabio balzsamecet

Mézes gyökér zöldségek, pirított magok és aszalványok
1 darab (kisebb)
Sütőtök
1 darab
Édesburgonya
3 darab
Sárgarépa
3 darab
Cékla
1 darab (kisebb)
Zeller
2 fej
Vöröshagyma
2 gerezd
Fokhagyma
50 gramm
PENNY natúr kesudió
50 gramm
PENNY natúr dióbél
50 gramm
Salty napraforgómag
50 gramm
PENNY kandírozott áfonya
50 gramm
PENNY aszalt szilva
1 darab
Narancs
1 csipet
PENNY őrölt fahéj
1 csipet
PENNY őrölt szerecsendió

Előkészítés

1
A húst lehártyázzuk, majd 2 liter 10%-os sóoldatban pihentetjük.
2
A kockázott baconszalonnát egy evőkanál zsíron ropogósra sütjük, leszűrjük, majd ugyanabban a serpenyőben a zsírján körbepirítjuk a karajt (oldalanként 1 percig). Ezt követően tepsire helyezzük.
3
A mázhoz kikeverjük a mustárt, a mézet és a balzsamecetet a sóval, borssal és fűszerekkel.
4
A mázzal vastagon lekenjük a húst, majd sütőben 140C fokon 1 órát sütjük (75C fokos maghőmérsékletig). Sütés közben 20 percenként megkenjük a mázzal.
5
Minden zöldséget meghámozunk és azonos méretű darabokra vágunk.
6
Keverőtálban összeforgatjuk az olívaolajjal, fűszerekkel és a narancs kifacsart levével.
7
Sütőpapírral bélelt tepsiben 200C fokon 40 percet sütjük, a sütés felénél átkeverve, hogy mindenhol szépen meg tudjon pirulni.
8
A magvakat és aszalványokat keverőtálban összeforgatjuk és a zöldség tetejére szórjuk, majd további 10 percig sütjük.
9

Az elkészült ételt tálaljuk:

 A húst felszeleteljük és meglocsoljuk a sütés közben keletkezett szafttal. 

Hasonló receptek