Egészben sült karaj gyökérzöldségekkel és aszalványokkal


Előkészítés
30 perc
Elkészítés teljes ideje
200 perc
Nehézség

Kategória
  • PENNY Séf
  • Ünnepi fogások
  • Főételek

Hozzávalók

Hozzávalók
 
Adag

Egészben sült karaj
  • 1 darab
    Kedvenc hentese egész karaj
  • 1 csipet
    PENNY morzsolt rozmaring
  • 1 csipet
    PENNY morzsolt kakukkfű
  • 1 csomag
    Karát kockázott bacon
  • 1 evőkanál
    Dárdás setészsír
  • 1 evőkanál
    Czifra mustár
  • 1 evőkanál
    PENNY akácméz
  • 1 evőkanál
    San Fabio balzsamecet

Mézes gyökér zöldségek, pirított magok és aszalványok
  • 1 darab (kisebb)
    Sütőtök
  • 1 darab
    Édesburgonya
  • 3 darab
    Sárgarépa
  • 3 darab
    Cékla
  • 1 darab (kisebb)
    Zeller
  • 2 fej
    Vöröshagyma
  • 2 gerezd
    Fokhagyma
  • 50 gramm
    PENNY natúr kesudió
  • 50 gramm
    PENNY natúr dióbél
  • 50 gramm
    Salty napraforgómag
  • 50 gramm
    PENNY kandírozott áfonya
  • 50 gramm
    PENNY aszalt szilva
  • 1 darab
    Narancs
  • 1 csipet
    PENNY őrölt fahéj
  • 1 csipet
    PENNY őrölt szerecsendió

Előkészítés

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    A húst lehártyázzuk, majd 2 liter 10%-os sóoldatban pihentetjük.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    A kockázott baconszalonnát egy evőkanál zsíron ropogósra sütjük, leszűrjük, majd ugyanabban a serpenyőben a zsírján körbepirítjuk a karajt (oldalanként 1 percig). Ezt követően tepsire helyezzük.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    A mázhoz kikeverjük a mustárt, a mézet és a balzsamecetet a sóval, borssal és fűszerekkel.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    A mázzal vastagon lekenjük a húst, majd sütőben 140C fokon 1 órát sütjük (75C fokos maghőmérsékletig). Sütés közben 20 percenként megkenjük a mázzal.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Minden zöldséget meghámozunk és azonos méretű darabokra vágunk.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Keverőtálban összeforgatjuk az olívaolajjal, fűszerekkel és a narancs kifacsart levével.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Sütőpapírral bélelt tepsiben 200C fokon 40 percet sütjük, a sütés felénél átkeverve, hogy mindenhol szépen meg tudjon pirulni.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    A magvakat és aszalványokat keverőtálban összeforgatjuk és a zöldség tetejére szórjuk, majd további 10 percig sütjük.
  9. accessibility.recipes.cookingstep

    Az elkészült ételt tálaljuk:

     A húst felszeleteljük és meglocsoljuk a sütés közben keletkezett szafttal.