Jókai bableves nosztalgia kiflivel


Előkészítés
20 perc
Elkészítés teljes ideje
280 perc
Nehézség

Kategória
  • Levesek
  • PENNY Séf

Hozzávalók

Hozzávalók
 
Adag

Füstölt csülkös csont alaplé
1 kg
Kedvenc Hentese húsos sertés csont
1 kisebb darab
Füstölt csülök
3 gerezd
Fokhagyma
3 darab
PENNY babérlevél
12 szem
PENNY egész bors

Jókai bableves
500 gramm
Tarka bab
2 liter
Füstölt csülök alaplé
0.5 liter
Zöldség alaplé
0.5 liter
Bab áztató leve
5 gerezd
Fokhagyma
3 darab
Sárgarépa
1 darab
Fehérrépa
1 nagy fej
Vöröshagyma
6 szem
San Fabio aszalt paradicsom
1 szál
Dárdás csemege kolbász
1 darab
Zöld paprika
2 evőkanál
Sertészsír
100 gramm
Sissy tejföl
20 gramm
PENNY finomliszt
10 gramm
PENNY fűszerpaprika
ízlés szerint
Só, bors

Csipetke
2 darab
Tojássárgája
50 gramm
PENNY finomliszt
1 csipet

Tálalás
4 darab
Nosztalgia kifli
ízlés szerint
Pirított kolbász (félrerakott)
175 gramm
Sissy tejföl
1 csipet
PENNY fokhagymapor
1 csipet
Fehér bors
1 csipet
ízlés szerint
Friss petrezselyem
2 szál
Angol zeller
1 kis fej
Lilahagyma
1 evőkanál
PENNY almaecet

Előkészítés

1

Füstölt csülkös csont alaplé

A csontokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 225C fok légkeverésen 25 percet sütjük.
2
Fazékba szedjük és mellé rakjuk a füstölt csülköt is, felengedjük annyi vízzel amennyi ellepi
3
Fokhagymával, babérlevéllel és borssal ízesítjük, majd 2 órát főzzük és leszűrjük.
4
A csülköt hagyjuk kihűlni és az esetlegesen megmaradt alaplevet tárolhatjuk fagyasztóban.
5

Jókai bableves

A babot előző este bő, hideg vízbe áztatjuk.
6
A zöldségeket megmossuk és meghámozzuk.
7
A répákat felkarikázzuk, a fokhagymát felszeleteljük, a vöröshagymát, paradicsomot, paprikát apró kockákra vágjuk.
8
A főtt csülköt 1x1 cm-es kockákra vágjuk.
9
A kolbászt 2 percre hideg vízbe áztatjuk, lehúzzuk a héját és 0,5x0,5 cm-es kockákra vágjuk.
10
Forró fazékban zsíron megpirítjuk a kolbászt, kivesszük és szűrőn lecsöpögtetjük, félre tesszük a tálaláshoz.
11
A forró kolbászos zsíron megpirítjuk a csülköt, és a hagymákat.
12
Hozzáadjuk a beáztatott babot és annak a levéből 0,5l-t.
13
Felöntjük a csülök levével, a zöldség alaplével és forrástól számított 40 percig gyöngyözve főzzük.
14
Hozzáadjuk a többi zöldséget és további 20 percig főzzük.
15
Habarást készítünk. A tejfölt kikeverjük a fűszerpaprikával és a liszttel, majd hozzáadunk 3 merőkanállal a forró levesből, amit kanalanként elkeverünk.
16
Ezt hozzákeverjük a levesünkhöz, hozzáadjuk a csipetke tésztát és további 2 percig főzzük.
17

Csipetke

A tojás sárgából lisztből és sóból kemény tésztát gyúrunk.
18
Ezt tányérra csipkedjük, majd a leves főzésének a végén egyszerre tesszük bele és főzzük még 2 percig.
19
TIPP: Sütőpappírral bélelt tepsiben 80C fokos sütőben légkeverés fokozaton 2 óra alatt kiszáríthatjuk és dobozban tárolhatjuk további felhasználásig.
20

Tálalás

A tejfölt kikeverjük a fokhagymaporral, sóval és borssal.
21
Frissítőt készítünk, amihez apróra vágjuk a lilahagymát, a zellert és petrezselymet, majd kikeverjük egy kanálnyi almaecettel és csipet sóval.
22
A kimért levest megszórjuk a pirított kolbásszal, egy kanál frissítővel és tejföllel, majd kevés kolbász zsírt csepegtetünk rá.
23
Kiflivel tálaljuk.