Kelkáposztát főzelék, káposzta chipssszel - a PENNY séf receptje


Előkészítés
20 perc
Elkészítés teljes ideje
80 perc
Nehézség

Kategória
  • Főételek
  • PENNY Séf

Hozzávalók

Hozzávalók
 
Adag

  • 800 gramm
    Kelkáposzta
  • 400 gramm
    Sárga burgonya
  • 1 liter
    Zöldség alaplé (vagy sima víz)
  • 3 evőkanál
    MyBIO extra szűz olívaolaj
  • 2 fej
    Vöröshagyma
  • 2 gerezd
    Fokhagyma
  • 1 teáskanál
    PENNY édes fűszerpaprika
  • 1 nagy csipet
    PENNY őrölt fűszerkömény
  • ízlés szerint
    Só és bors

Kelkáposzta chipsz (opcionális)
  • 600 gramm
    Kelkáposzta levél
  • ízlés szerint
  • 4 evőkanál
    MyBIO extra szűz olívaolaj

Tálaláshoz
  • 1 darab
    MyBIO citrom
  • 1 csokor
    Friss petrezselyem

Előkészítés

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    A burgonyát és a káposztát alaposan megmossuk.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    A káposzta külső leveleit levágjuk és félre rakjuk chipsnek, a torzsát kivágva a középső részt vékony csíkokra vágjuk a főzelékhez.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    A burgonyának, ha szép és vékony a héja, nem szükséges megpucolni, ezt felkockázzuk.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    A vöröshagymát félfőre, a fokhagymát szeletekre vágjuk.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    A chipshez a kelkáposzta külső leveleit elfelezve kivágjuk a középső eret, majd a levelet negyedbe vágjuk és egy keverő tálba alaposan összekeverjük az olívaolajjal és sóval.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Előmelegített sütőben, a leveleket szellősen a sütőlapra téve légkeverés fokozaton 110C fokon, a káposzta levél vastagságától és a légkeverés erősségétől függően 20-45 percet sütjük, amíg a levelek ropogósak nem lesznek.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    A főzelékhez a felhevített fazékban olívaolajon megpirítjuk a hagymákat, majd a burgonyát is.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Hozzáadjuk a káposztát. Sózzuk, majd fűszerezzük borssal, köménnyel és fűszerpaprikával, alaposan átkeverjük és 5 percig pároljuk, amíg a káposzta kissé össze nem esik.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Felöntjük a zöldség alaplével, és készre főzzük, amíg a burgonya és káposzta meg nem puhul (kb. 20-25 perc).
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Az önmagában való sűrítéshez körülbelül a főzelék egyharmadát kimerjük és krémes homogén állagúra turmixoljuk.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Ezt visszaöntjük a főzelékbe, elkeverjük, rákóstolunk és sózunk, ha szükséges.
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Tálalásnál a főzelékre frissítésként reszelünk egy kevés citromhéjat, facsarunk egy kevés citromlevet és megszórjuk friss, aprított petrezselyemmel.
  13. accessibility.recipes.cookingstep
    A káposzta chipsz ropogós elemként kerül fel a tálalásnál.