Kelkáposztát főzelék, káposzta chipssszel - a PENNY séf receptje


Előkészítés
20 perc
Elkészítés teljes ideje
80 perc
Nehézség

Kategória
  • Főétel
  • Házias receptek
  • Pénztárcabarát fogások
  • PENNY Séf

Hozzávalók

Hozzávalók
 
Adag

800 gramm
Kelkáposzta
400 gramm
Sárga burgonya
1 liter
Zöldség alaplé (vagy sima víz)
3 evőkanál
MyBIO extra szűz olívaolaj
2 fej
Vöröshagyma
2 gerezd
Fokhagyma
1 teáskanál
PENNY édes fűszerpaprika
1 nagy csipet
PENNY őrölt fűszerkömény
ízlés szerint
Só és bors

Kelkáposzta chipsz (opcionális)
600 gramm
Kelkáposzta levél
ízlés szerint
4 evőkanál
MyBIO extra szűz olívaolaj

Tálaláshoz
1 darab
MyBIO citrom
1 csokor
Friss petrezselyem

Előkészítés

1
A burgonyát és a káposztát alaposan megmossuk.
2
A káposzta külső leveleit levágjuk és félre rakjuk chipsnek, a torzsát kivágva a középső részt vékony csíkokra vágjuk a főzelékhez.
3
A burgonyának, ha szép és vékony a héja, nem szükséges megpucolni, ezt felkockázzuk.
4
A vöröshagymát félfőre, a fokhagymát szeletekre vágjuk.
5
A chipshez a kelkáposzta külső leveleit elfelezve kivágjuk a középső eret, majd a levelet negyedbe vágjuk és egy keverő tálba alaposan összekeverjük az olívaolajjal és sóval.
6
Előmelegített sütőben, a leveleket szellősen a sütőlapra téve légkeverés fokozaton 110C fokon, a káposzta levél vastagságától és a légkeverés erősségétől függően 20-45 percet sütjük, amíg a levelek ropogósak nem lesznek.
7
A főzelékhez a felhevített fazékban olívaolajon megpirítjuk a hagymákat, majd a burgonyát is.
8
Hozzáadjuk a káposztát. Sózzuk, majd fűszerezzük borssal, köménnyel és fűszerpaprikával, alaposan átkeverjük és 5 percig pároljuk, amíg a káposzta kissé össze nem esik.
9
Felöntjük a zöldség alaplével, és készre főzzük, amíg a burgonya és káposzta meg nem puhul (kb. 20-25 perc).
10
Az önmagában való sűrítéshez körülbelül a főzelék egyharmadát kimerjük és krémes homogén állagúra turmixoljuk.
11
Ezt visszaöntjük a főzelékbe, elkeverjük, rákóstolunk és sózunk, ha szükséges.
12
Tálalásnál a főzelékre frissítésként reszelünk egy kevés citromhéjat, facsarunk egy kevés citromlevet és megszórjuk friss, aprított petrezselyemmel.
13
A káposzta chipsz ropogós elemként kerül fel a tálalásnál. 

Hasonló receptek