Tojásfasírt krumplipürével


Előkészítés
15 perc
Elkészítés teljes ideje
80 perc
Nehézség

Kategória
  • Főételek

Hozzávalók

Hozzávalók
 
Adag

Tojásfasírt
  • 6 darab
    Tojás
  • 0.5 darab
    Zsemle
  • 1 csokor
    Friss petrezselyem
  • 0.5 fej
    Vöröshagyma
  • 3 gerezd
    Fokhagyma
  • 50 gramm
    Zabpehely
  • 40 gramm
    Zabpehelyliszt
  • ízlés szerint
    Só, bors
  • 0.5 mokkáskanál
    Őrölt kömény
  • sütéshez
    PENNY étolaj
  • 100 gramm
    PENNY zsemlemorzsa

Krumplipüré
  • 1 kg
    Burgonya
  • ízlés szerint
    Só, bors, szerecsendió
  • 5 dkg
    PENNY teavaj
  • 2 dl
    Sissy tej

Előkészítés

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    A krumplipüré elkészítéséhez megmossuk, meghámozzuk a krumplit, majd apró kockára vágjuk. Egy fazékba felteszünk annyi vizet, amennyi épp ellepi a krumplit. Ízlés szerint sózzuk, puhára főzzük.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Amikor a krumpli megpuhult, leszűrjük a főzővizet. Hozzáadjuk a vajat és krumplitörővel összetörjük. Hozzákeverünk annyi forró tejet, amennyit felvesz. Ha szükséges, sózzuk még. Egy csipetnyi borssal és szerecsendióval ízesítjük. (Tej helyett a krumpli főzővizével is hígíthatjuk.)
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    A tojásfasírt elkészítéséhez a hat tojásból ötöt forrástól számítva 10 perc alatt megfőzünk, majd lehűtjük és megpucoljuk. A zsemlét vízbe áztatjuk.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Egy konyhai aprítógépbe tesszük a tojásokat és darabosra zúzzuk. Hozzákeverjük a „tojásmorzsához” a kinyomkodott, késsel pépesre aprított zsemlét, a finomra aprított petrezselymet, a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a zabpelyhet, a zabpehelylisztet, a megmaradt egy darab tojást, sózzuk, borsozzuk, végül ízesítjük a köménnyel és az egészet összedolgozzuk.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Olajat melegítünk egy serpenyőben. Enyhén olajos kézzel kis gombócokat formázunk a masszából, meghempergetjük a zsemlemorzsában, kissé lenyomkodjuk és oldalanként 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük a 170 fokos olajban.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Amikor a krumpli megpuhult, leszűrjük a főzővizet. Hozzáadjuk a vajat és krumplitörővel összetörjük. Hozzákeverünk annyi forró tejet, amennyit felvesz. Ha szükséges, sózzuk még. Egy csipetnyi borssal és szerecsendióval ízesítjük. (Tej helyett a krumpli főzővizével is hígíthatjuk.)